1 januari 0001

Robin Borneman & John Mercy

Seizoen 2019

Robin Borneman & John Mercy

Robin Borneman
Het recente leven van Robin Borneman laat zich het beste omschrijven als een spannend en muzikaal boek; als een jongensdroom die is uitgekomen. In 2013 werd deze in het Brabantse Oss geboren zanger-muzikant via een YouTube filmpje ontdekt door Trans-Siberian Orchestra (TSO), een 20-koppig rock-orkest uit de Verenigde Staten. TSO is een van de meest succesvolle Amerikaanse muziekproducties ooit, met meer dan 10 miljoen verkochte albums en evenzoveel tickets.

Maar Robin Borneman is inmiddels ook een gevierde solo-artiest. Het kenmerkende filmische aspect komt op zijn nieuwe 3e solo-album Folklore II volledig tot zijn recht. Invloeden van Tom Waits, 16 Horsepower en Johnny Cash razen door het spookachtige landschap, maar ook de sprookjesachtige warmte van Nick Drake en Leonard Cohen is nooit ver weg. Het album kreeg dan ook louter juichrecensies (o.a. 5*****/5***** sterren recensies in Musicmaker en Lust For Life); behaalde de 1e plek in de Vinyl Top-33 en  kwam hoog binnen in de Album Top-100. Inmiddels speelde Robin live  bij NPO Radio 1, NPO Radio 2, een aantal malen bij Omroep Brabant, Omroep Friesland en staat hij op de playlist bij Pinguin Radio en Indie XL.

Mercy John
Het uitvoerig bejubelde debuut This Ain’t New York opende vele deuren voor de nuchtere songwriter John, aka Mercy John. Zoals diverse grote festival optredens en een tour met JW Roy en Danny Vera. Even leek het allemaal wat té snel te gaan, bleek de eindeloze energie en drive toch eindig te zijn en kwam de zanger zichzelf en al zijn angsten tegen. Het nieuwe album ‘Let it go Easy’ dat in februari 2019 is uitgekomen, is geschreven in deze periode. Daarmee is het echter geen somber album geworden, maar een album waarop wordt gezocht en soms ook gevonden. Ook dit album wordt door de pers de hemel in geschreven.

BD (7 februari): Mercy John overwon een depressie en maakt een prachtalbum

De muziek is daarbij ook veranderd. De Americana invloeden zijn gebleven, maar de sound is wat rauwer en de songs soms steviger. Dat de singer-songwriter in korte tijd meer zelfkennis heeft opgedaan wordt al snel duidelijk.