45 jaar jeugdproductie

45 jaar jeugdproductie

Jeugdvoorstellngen zijn onlosmakelijk verbonden met natuurtheater de Kersouwe, al tientallen jaren. Al ruim voor de oprichting van de eigen jeugdtheatergroep in 1979 werden die voorstellingen ingekocht. Toen binnen het Kersouwe bestuur het idee ontstond om met een eigen groep te beginnen, zetten onder andere Ad Donkers en Bart van Schijndel daar hun schouders onder. De eerste jaren werden de voorstellingen op het grote toneel gespeeld, waarbij soms dankbaar gebruik werd gemaakt van het – niet altijd afgebouwde – decor van de grote productie. In 1979 werd de eerste jeugdvoorstelling gespeeld in het grote theater: 'Koning Tourmalijn verliest zijn pijn'.In 1990 kreeg de groep de beschikking over een eigen spelvloer, bij de Kersouwe ‘het kleine theater’ genoemd.   

We hebben bij de jeugd heel veel leuke voorstellingen gespeeld, niet alleen in ons eigen theater, maar ook in onder andere Berghem, Best, Mariahout en Luyksgestel. 

Dit jaar bestaat de jeugdtheatergroep van de Kersouwe 45 jaar. Hun voorstelling ‘Kleintje Heks!’ gaat in première op 26 juni

Je kunt op deze pagina terugkijken in onze rijke geschiedenis. Veel leesplezier!

1633

Speelster van het eerste uur

Netty Dielissen

In 1978 zag ik een oproep in het Brabants Dagblad voor nieuwe spelers bij de Kersouwe waar dat jaar "De Kaukasische Krijtkring” van Brecht zou worden gebracht in een grote bezetting. Ik meldde me aan en heb met veel plezier dat jaar gespeeld onder regie van Ad van der Ven.

Een jaar later kwam er een nieuwe regisseur, Edgar Danz, die nieuwe wensen had en besloot Moeder Courage met een kleine bezetting te gaan spelen.
Velen vielen in 1979 dus buiten de (Kersouwe)boot……..

Toen ontstond er in een kleine groep, waar ik ook deel van uitmaakte, het idee om een eigen Kersouwevoorstelling te gaan maken voor kinderen.
Met Bart van Schijndel en Ad Donkers aan het roer was dit in korte tijd voor elkaar en dankzij de volledige medewerking van het bestuur konden we snel starten. 

De repetities, aanvankelijk bij Bart thuis en door hem geregisseerd, werden later voortgezet in ons theater. 
Het was een verrassende cast met doorgewinterde acteurs en nieuwkomers maar alle neuzen stonden dezelfde kant op om Koning Toermalijn tot een succes te maken.
We speelden onze voorstelling in Empel, Uden, Berchem en uiteraard in onze eigen Kersouwe.

Blijkbaar is het gelukt om het Bestuur ervan te overtuigen dit experiment voort te zetten en alle steun te verlenen die het verdiende tot en met een eigen theater!!

Het Jeugdtheater De Kersouwe was geboren!!

Speelster van het eerste uur

Muzikale begeleiding

Ronald van de Ven

Of ik voor de Kersouwe geboren ben, dat is niet duidelijk. Wel werd ik er al in de kinderwagen naar toegereden, zo’n dikke 60 jaar geleden. Jeugdtheater was er toen nog niet. Maar wel wat nu de “grote productie” heet. En mijn vader was de regisseur. En zo kwam het dat ik in mijn jeugd vele zomers in de Heeswijkse bossen verbleef. Ik herinner me nog de schommels naast de veel kleinere kantine toen.

Mijn vader vertrok, maar ik kon de Kersouwe niet loslaten en bleef. Intussen was pianospelen mijn passie geworden, en ging ik mee muziek maken bij de voorstellingen. Met een paar enthousiastelingen richtten we een cabaretgroep op, en daar kwam ook een bandje uit voort. De voorstellingen voor volwassenen verloren hun charme voor mij, en zo kwam ik terecht bij wat toen het kindertoneel was. En daar kon ik, samen met mijn vrienden uit de band, mijn muzikale talenten laten horen. Zelf heb ik ook veel muziek “geschreven” (ik lees geen noot) voor die voorstellingen. Zoveel herinneringen zijn er niet meer uit die tijd, maar de meeste nummers speel ik nog zo uit m’n hoofd. Gelukkig zijn er nog video’s, die brengen veel dingen terug. En ook de mensen die meededen: sommigen lopen nu nog rond op het theater, net als ik een stuk ouder, anderen zijn helaas niet meer onder ons.

Het jeugdtheater gaf mij ook iets heel waardevols: het eerste jaar was ze chauffeur en schooljuffrouw, het jaar erop Sneeuwwitje. Dat trok meer aan, en na zo’n 38 jaar zijn we nog steeds samen. Gelukkig kwamen de zeven dwergen niet mee. Wel kregen we een zoon en een dochter. Vol trots zie ik haar nu toneelspelen en zingen bij de Kersouwe, van wie zou ze dat nu hebben?

Het was een mooie tijd: Stokkerlok en Millipilli, De Maanezel, Een Kostbare Vondst, en De Pestvogeltjes. Nu weer terug in de muziek bij de grote productie. Maar wie weet, zal de geschiedenis zich herhalen? 

Muzikale begeleiding

Zangcoaching

Nanneke Piek

Mijn eerste kennismaking met de jeugdtheatergroep was bij de productie Ronja de Roversdochter in 2014.
Regisseuse Peerke vroeg me om de muziek te schrijven bij de teksten van dit prachtige verhaal en de zangcoaching te doen bij de jeugdtheatergroep.
Het werd het begin van een samenwerking die enkele jaren mocht duren en die tot op vandaag nog voortduurt, bij het Klassentheater.
Wie eenmaal in de Kersouwe is geweest, wil daar nooit meer weg. De jeugdtheatergroep is een groep om in je hart te sluiten. Hoewel sommigen in het begin wat raar keken, toen ze hoorden dat ze meerstemmig zouden gaan zingen, was het einde van het liedje dat de castleden net als ik, veel vreugde ervaarden in het samen muziek maken. Ze groeiden in het zingen en hun enthousiasme was aanstekelijk! Ronja werd het jaar erna verruild voor Snorro, met een heuse live Mariachi band. En ondanks alle regen maakten we er met zijn allen steeds een tropisch feest van! Zingen verbroedert. Dat zag ik bij deze club maar weer eens bevestigd. Hoewel niet elke regisseur kiest voor liedjes in de voorstelling, koester ik nog altijd de hoop om op een goede dag toch weer de zangcoach te mogen zijn van deze heerlijke club. Tot die tijd zit ik ieder jaar als trouwe fan op de tribune! 
Zangcoaching

Kleding

Gemma Henselmans

Hallo lezer,

Mijn verhaal over de Kersouwe begint in 1992. Ik volg de bordjes en kom midden in een bos uit. De terugweg was nog erger, geen richting ‘thuis’ borden. Toch ben ik in de ban van het natuurtheater geraakt. Door de spelers met hun enthousiasme, de kleding die het allemaal meer ‘smoel’ geeft en de lol met elkaar.

Eerste jaar: meedraaien in de grote productienaaigroep. Tweede jaar: probeer de jeugdgroep aan te kleden. En dat is gelukt! Wel was ik verbaasd om Beppie (van Zutphen) daar als regisseur mee te maken! Ik kende haar in. Een andere rol buiten het theater.

De klik die je maakt met de groep en de regisseur is fantastisch! Ieder jaar weer een nieuwe uitdaging die ik – met de hulp van andere dames – aanga en die uitmondt in een leuke goeie voor stelling voor basisschoolkids. Het vertrouwen dat je krijgt van een regisseur en de spelers is gigantisch, maar je moet het wel waarmaken. Dat is aardig gelukt, denk ik.

Bedankt Kersouwe, dat ik dit al die jaren mag meemaken, echt super!

Gemma Henselmans

Kleding