Theatergroep Kersouwe speelt spektakelstuk De Bende van Jan de Lichte

Theatergroep Kersouwe speelt spektakelstuk De Bende van Jan de Lichte

vrijdag 20 augustus 2021

Vanaf zondag 29 augustus zal Theatergroep Kersouwe het natuurtheater onveilig maken met de muzikale theaterspektakelproductie De Bende van Jan de Lichte. Na eerdere zeer succesvolle opvoeringen in 1980 en 1992 is dit stuk opnieuw uitgekozen in het 75-jarige (+1) jubileumjaar van De Kersouwe. En niet voor niets. De Bende van Jan de Lichte is een ultieme Kersouweproductie met alle ingrediënten waar Kersouwebezoekers van smullen: veel spektakel, spanning en sensatie, liefde en vriendschap, koetsen en paarden, een avontuurlijk en historisch verhaal, prachtdecor en live-muziek. Dit alles gebracht door tientallen getalenteerde Kersouwespelers buiten in de Heeswijkse bossen.

Terug naar de achttiende eeuw
Met Jan de Lichte en zijn bende bevinden we ons in het Vlaanderen van circa 1745 (tijdens de Oostenrijkse successieoorlog). Franse soldaten overspoelen het land en onderdrukken de bevolking. Jan de Lichte en zijn bende komen in opstand en strijden tegen alles wat zij onrechtvaardig vinden. Baru - hoofd van de Franse politie - wordt naar het gebied gehaald om de bende te bestrijden. Het geweld neem toe, er ontstaan scheuren in de bende en na een dramatische gebeurtenis moeten Jan en de zijnen uit handen zien te blijven van de Franse Bezettingsmacht. Maar of dat lukt?

Lezers van de historische roman van Louis Paul Boon – waar deze productie op gebaseerd is – kennen wellicht het verloop en de afloop. Het kan ook zijn dat Netflixers de gelijknamige serie gezien hebben. Het verhaal in deze muziektheaterversie – speciaal voor De Kersouwe geschreven door Antoine Uitdehaag – heeft een eigen kleur en uitwerking, en zal iedereen van jong tot oud boeien. Bezoekers worden direct vanaf binnenkomst in het natuurtheater ondergedompeld in achttiende-eeuwse sferen met de indrukwekkende decors en kostuums. Iedereen zal zonder uitzondering opgaan in het spectaculaire verhaal met avontuur en verraad, maar ook kameraadschap voor het leven. Wederom een Kersouwestuk waar je bij geweest moet zijn!

Cast en crew
De regie is dit jaar in de vertrouwde handen van Anneke Schröder. Zij nam al vijf eerdere Kersouweproducties voor haar rekening. “Samenzijn en samenwerken, dat is de kracht van De Kersouwe”, aldus Anneke. “Als gelijken de schouders eronder zetten en samen bouwen aan een mooie voorstelling”.
Daarnaast werken tientallen vertrouwde en nieuwe gezichten voor en achter de schermen mee. De zeven voorstellingen zijn daarmee een apotheose van honderden uren repetities en voorbereidingen. Spel, zang, decor, rekwisieten, grime, kostuums, licht en geluid, muziek. Alles samen maakt het ook deze Kersouwe theaterproductie tot een volwaardig en bijzondere voorstelling.

Kaartverkoop
De Bende van Jan de Lichte wordt dit jaar zeven keer opgevoerd in De Kersouwe. Na de premièremiddag op zondagmiddag 29 augustus om 14:30 uur is dit in de drie navolgende weekenden steeds op zaterdagavond (om 20:30 uur) en zondagmiddag (om 14:30 uur). In verband met de huidige coronamaatregelen is de kaartverkoop (kaarten a 15 Euro) van deze Kersouweproductie dit jaar uitsluitend online via www.kersouwe.nl. Daarnaast zal bezoekers bij de ingang gevraagd worden hun QR-code (coronacheck app/site) te laten zien, waaruit blijkt dat zij gevaccineerd of onlangs getest zijn, dan wel corona hebben doorstaan.