Jeanne d’Arc; kwetsbaar én krachtig in de open lucht

Jeanne d’Arc; kwetsbaar én krachtig in de open lucht

maandag 21 augustus 2023

HEESWIJK-DINTHER - Theatergroep De Kersouwe beleefde afgelopen zondag de première van haar gloednieuwe voorstelling Jeanne d’Arc. Het historische verhaal over de Franse heldin kwam op prachtige wijze tot leven in de bossen van Heeswijk-Dinther. 

Een zonnige dag en een volle tribune. Mooie ingrediënten voor een toppremière in het altijd sfeervolle openluchttheater. Theatergroep Kersouwe bracht in deze setting het verhaal over het leven van Jeanne d’Arc op indrukwekkende en aandachtige wijze. Jeanne d’Arc: een jonge vrouw, die haar weg weet te vinden van het platteland naar Reims. Franse leidster van de oorlog tegen de Engelse in een tijd dat vrouwen slechts een bijrol hadden. Velen volgden haar in haar strijd. Maar waarom? En hoe? Juist dat staat in dit stuk centraal.  

Innerlijke strijd
Jeanne d’Arc op de brandstapel. Dat beeld is bij velen bekend. In deze Kersouwe muziektheaterproductie ziet het publiek juist haar gedachten en overwegingen, de stemmen die haar leiden in haar strijd. Een tijdloos verhaal ondanks het middeleeuwse karakter. Over hoop en vertrouwen, alsook over tegenslag en verraad. En – zoals het publiek gewend is – met altijd een vleugje humor.

Tijdloos verhaal
Lara van Bommel (23) zet de rol van Jeanne d’Arc krachtig neer en neemt het publiek mee in haar innerlijke zoektocht. “Omdat het verhaal nog steeds van belang is, vind ik het extra bijzonder dat we dit nu samen vertellen”, aldus Lara. Het is een bijzondere en uitdagende rol voor de jonge actrice. Zo galoppeert ze met een paard over het toneel en haar tragische einde op de brandstapel is spectaculair vormgegeven.  

Het publiek luisterde zondagmiddag aandachtig. Dit keer weinig bombarie met grote gevechten en geweld, maar vooral mooie teksten en liedjes in een bijzonder historisch beeld. Dat was een veelgehoorde redactie van de enthousiaste aanwezigen. 

Spel en muziek
Het verhaal van Jeanne d’Arc is speciaal voor De Kersouwe herschreven door Lotte Lola Vermeer. De regie is in handen van Anneke Schröder, inmiddels een bekende Kersouwe-regisseur. De livemuziek onder leiding van Harry Hendriks trekt het publiek het verhaal in. De mooie groepszang geeft een extra dimensie aan de voorstelling. 

Spel, zang en dans komen op een passende manier samen. Het stenen decor van het openluchttheater blijkt wederom het perfecte podium voor dit bijzondere verhaal. De mooie en veelzijdige kostuums maken het plaatje compleet. 

Meer informatie over de voorstellingen
De komende drie weekenden is Jeanne d’Arc nog te zien in Natuurtheater De Kersouwe. Op zaterdagavond 26 augustus, 2 en 9 september om 20:30 uur en op zondagmiddag 27 augustus, 3 en 10 september om 14:30 uur. Meer informatie en tickets zijn beschikbaar via www.kersouwe.nl.

Foto: Jos Kaldenhoven