Natuurtheater de Kersouwe brengt in 2022 Tristan en Isolde – in een westernjasje – op de planken

Natuurtheater de Kersouwe brengt in 2022 Tristan en Isolde – in een westernjasje – op de planken

vrijdag 22 oktober 2021

Na een zeer succesvolle 75ste Kersouweproductie ‘De Bende van Jan de Lichte’ is nu bekend wat de theatergroep van De Kersouwe in 2022 op de planken gaat brengen in het openluchttheater van Heeswijk-Dinther. Het wordt een voorstelling gebaseerd op het Middeleeuwse verhaal van liefdespaar Tristan en Isolde. Speciaal voor de Kersouwe is het herschreven naar een originele Western-vorm.


Schrijver Leon en regisseur Annet
De schrijver van het nieuwe Kersouwestuk is Leon van Uden. Leon is mede-eigenaar van I&L Entertainment; een Brabants bedrijf dat professionele theaterproducties voor jong en oud produceert. De Kersouwe stond aan de wieg van zijn theatercarrière. Leon: “Het is een droom die uitkomt, dat ik Tristan en Isolde heb mogen ontwikkelen voor het theater waar ik ben opgegroeid. Ik voel me, net als velen, sterk verbonden met deze bijzondere plek en mede door mijn grote Kersouwe-hart sloeg mijn fantasie op hol toen ik de voorstelling begon te ontwikkelen.” 

Annet Jägers-Huizing tekent voor de regie van Tristan en Isolde. Zij is in de regio onder meer bekend als regisseur van theatergroep Wildeman, waarmee ze in 2019 het indrukwekkende oorlogsrelaas ‘Granaatweken’ op de planken bracht. Ook Annet heeft in het verleden als speler op het Kersouwepodium gestaan. Annet: “Ik vind het een eer, dat ik dit seizoen de Kersouwe ga regisseren. Mijn maak-handen kriebelen. Er is zoveel mogelijk op deze bijzondere plek wat in een binnentheater niet kan. Ik heb zin om aan de slag te gaan met het stuk van Leon van Uden. Liefde, wraak, vechtscenes, paarden, blue grass, mondharmonica. Het wordt een groot Western avontuur.”

 

Tristan en Isolde voor De Kersouwe

Leon heeft zich laten inspireren door de oude legende van het tragische liefdespaar Tristan en Isolde. De liefde speelt een rode draad in deze bewerking. Liefde tussen Tristan en Isolde. Maar ook de liefde tussen ouders en hun kinderen en de liefde, die je kunt voelen in een hechte vriendschap. De legende over het tragische liefdespaar is bovendien vereenvoudigd, zodat het geschikt is voor de hele familie.
 

Wilde westen en vrouwen
Met dit stuk maakt De Kersouwe een uitstapje naar het wilde westen. Zie het als een ode aan het filmgenre ‘de Western’. Deze setting zal overal zichtbaar worden: in de decors, kleding en muziek. Een echt Westerndorp in de Heeswijkse bossen dus. En uiteraard zullen de paarden, koetsen, vechtscènes en muziek ook dit keer niet ontbreken. Het zijn ingrediënten, die passen bij de Kersouwe.

Daarnaast heeft Leon bij het schrijven extra aandacht besteed aan de vrouwenrollen. Hier is vaak gebrek aan in de oudere stukken. Hij heeft de vrouwenrollen en mannenrollen in deze versie evenwichtiger verdeeld.

 

Meedoen bij de theatergroep van De Kersouwe
Vanaf begin december kan er – via de website van De Kersouwe – ingeschreven worden om mee te doen aan Tristan en Isolde. Als speler of muzikant. Of achter de schermen als decorbouwer, grimeur, kostuummaker of publiciteitsmedewerker. Iedereen is welkom!