Jan de Lichte: een spektakel zoals we van de Kersouwe gewend zijn

 Jan de Lichte: een spektakel zoals we van de Kersouwe gewend zijn

dinsdag 31 augustus 2021

Theatergroep De Kersouwe beleefde afgelopen zondag de première van De Bende van Jan de Lichte. Een historisch verhaal waarbij je zintuigen te kort komt. Paarden, koetsen en vuur: de theatergroep pakt groots uit ter gelegenheid van het 75-jarig jubileum van het natuurtheater.

Het verhaal draait om Jan de Lichte. De Robin Hood van de Lage Landen, zoals De Lichte ook wel wordt genoemd, vocht in 18de eeuw tegen de gevestigde orde. Met zijn Bende rovers, bedelaars en dieven probeert Jan het leven van de gewone mens iets beter te maken. Maar in een tijd vol armoede, oorlog en ellende wordt de lijn tussen goed en kwaad steeds dunner. En wanneer je niets meer te verliezen hebt, kun je daar dan nog wel onderscheid in maken? 

 

Speciale gelegenheid

De Kersouwe bestaat 75 jaar. Een extra reden om uit te pakken met deze bijzondere voorstelling. Het tijdloze verhaal lijkt gemaakt voor de openlucht. De bosrijke omgeving zet een prachtige achtergrond waarin historie tot leven komt. Ontroerend spel, mooie kostuums en een spetterend decorvoeren de boventoon. De show zit vol beelden waar Netflix een puntje aan kan zuigen. 

 

Duistere humor

De muziek is een feestje. Niet alleen de vrolijke liedjes waarin gezongen en gedanst wordt zijn leuk, maar ook de serieuzere nummers staan als een huis. Toch wordt het stuk gedragen door de historische teksten. Het verhalende taalgebruik sluit aan bij het tijdsbeeld van de voorstelling. Dit betekent niet dat het een zwaar stuk is om naar te kijken: de veelvuldige humoristische momenten breken de spanning uit de complexe verhaallijnen. Zo ga je ondanks het duistere verhaal niet met een vervelend gevoel naar huis. 

De Bende van Jan de Lichte is nog zes keer te zien, op 4, 5 11, 12, 18 en 19 september. Kijk voor kaartjes op www.kersouwe.nl. In verband met de coronamaatregelen is het dit jaar niet mogelijk om aan de kassa kaartjes te kopen. En vergeet ook de coronacheck-app niet te installeren, aangezien aan theater werkt met Testen voor Toegang.