BD: Kim is zonder ervaring dé ontdekking van Jesus Christ Superstar: ‘Durfde eigenlijk geen auditie te doen’

BD: Kim is zonder ervaring dé ontdekking van Jesus Christ Superstar: ‘Durfde eigenlijk geen auditie te doen’

woensdag 14 december 2022

VORSTENBOSCH/HEESWIJK-DINTHER - Kim Jacobs (39) uit Berlicum heeft nooit één voet op een professioneel podium gezet, zelfs nooit voor publiek gezongen. Toch krijgt zij de rol van Maria Magdalena in de musical Jesus Christ Superstar die rond Pasen wordt opgevoerd in de Sint-Servatiuskerk in Dinther, haar geboortedorp.

Lemmia Laaroussi 14-12-22, Bron: Brabants Dagblad
Foto: Jeroen Appels / van Assendelft

Kim Jacobs zal een week voor Pasen haar eerste échte stappen zetten in de wereld van zang, dans en acteren. In de nu al uitverkochte musical Jesus Christ Superstar. Zangervaring heeft ze niet. Acteren? Ja, in een animatieteam tijdens een vakantiebaantje op de camping. De film over het passieverhaal van Jezus uit 1973 heeft ze als kind ooit op de basisschool gezien. Dat is in een notendop haar ‘musicaltraining’.

Dé ontdekking van de musical
En toch staat ze afgelopen zaterdag tijdens de laatste muziekrepetitie ontspannen tussen medespelers Jezus en Judas en de vijftig koorleden van Enjoy! uit Vorstenbosch. Wanneer de band - bestaande uit musici uit Heeswijk-Dinther en dorpen eromheen - start met spelen en Jacobs begint te zingen, is meteen duidelijk waarom juist zíj is gecast voor de rol van Maria Magdalena.

Alsof ze nooit iets anders doet, geeft ze een loepzuivere vertolking van I don't know how to love him en zingt ze de sterren van de hemel. Kippenvel van top tot teen bij de aanwezigen en verlegen neemt Jacobs het spontaan uitgebarsten applaus in ontvangst. Het is niet voor niks dat ze door De Kersouwe, dé ontdekking van de musical wordt genoemd.

Als een gieter afgaan
Jacobs verslikt zich bijna in haar slokje thee als ze het compliment hoort. ,,Dat is veel te veel eer maar echt super lief. Het grappige is dat ik eigenlijk wel auditie wilde doen maar niet meteen durfde”, reageert ze bescheiden. ,,Mijn moeder gaf me het duwtje dat ik nodig had. En ik zou met een kleine rol al blij zijn, maar Maria? Dat had ik echt nóóit verwacht.

Bovendien móest ze wel, anders zou ze afgaan als een gieter. Het musicaltalent werkt namelijk in de psychiatrie en motiveert haar cliënten iedere dag nét dat stapje extra te zetten voor kracht en zelfvertrouwen. ,,Dan moet ik wel het goede voorbeeld geven. Het hardop in hun bijzijn uit te spreken, gaf mij dat stokje achter de deur om door te zetten”, geeft Jacobs lachend toe.

Brabants muziektalent
Luc Vorselaars (30) uit Den Bosch, die Jezus speelt, heeft zijn strepen in de musicalwereld al wel verdiend. En ook George Blanken (55) is met zijn funkband geen vreemde op het podium, hij kruipt in de huid van Judas.

Martin de Visser, penningmeester van De Kersouwe en de kartrekker die de klassieker van componist Andrew Lloyd Webber naar Heeswijk-Dinther haalde, is maar wat trots op de cast. ,,Het zijn allemaal toppers uit Brabant.”

Opnieuw applaus voor de zorg
De musical wordt volgens De Visser een eerbetoon aan alle zorgmedewerkers van De Laverhof die zich tijdens corona zo hebben opgeofferd voor hun medemens. ,,Dat wilden we eigenlijk twee jaar geleden al doen nadat we massaal voor de zorg stonden te klappen. Helaas kon het niet door corona.” ,,Het applaus van destijds is verstild terwijl ze het in de zorg eigenlijk nog moeilijker hebben gekregen”, verzucht hij, achteraf toch blij met het uitstel. ,,Daarom starten we het applaus voor de zorg weer op door de boodschap over liefde, verraad, schuldgevoel, dankbaarheid, opoffering en hoop opnieuw over te brengen.”

Tot grote verrassing van de organisatie zijn twee dagen na de aankondiging alle kaarten uitverkocht. ,,Dat doet de boodschap van het passieverhaal, het spreekt mensen aan. Ik hoop daarom nog één extra voorstelling te regelen met de pastorie.”

Rauwe rockmuziek
De vaart zit er tijdens de muziekrepetitie zaterdag bij iedereen flink in want dit is voorlopig de laatste oefensessie met het hele gezelschap. Binnenkort start de cast met het acteerspel. Dus direct na What’s the buzz , een swingend samenspel tussen Jezus, Maria en het koor, stapt Judas naar de microfoon en blaast iedereen omver met zijn rauwe rockversie van Heaven on their minds .

Artikel BD online: https://www.bd.nl/uden-veghel-e-o/kim-is-zonder-ervaring-de-ontdekking-van-jesus-christ-superstar-durfde-eigenlijk-geen-auditie-te-doen~a0494f3f/ (premium)