Achtergrond: De oorsprong van Tristan & Isolde

Achtergrond: De oorsprong van Tristan & Isolde

zondag 28 augustus 2022

Tristan en Isolde is een van oorsprong middeleeuwse sage, die teruggaat tot de 7e of 8e eeuw. Het verhaal werd in de hoofse romans van de middeleeuwen ettelijke malen herschreven en verspreidde zich over het gehele toenmalige Europa.

Het verhaal gaat over heerser Mark en zijn bijzonderste krijgsman Tristan. Voor zijn volk is Mark de hoeder van structuur en orde. Hij verslaat vijanden en brengt veiligheid en zekerheid. Tristan staat hem daarbij terzijde. Stabiliteit in de toekomst brengen betekent ook zorgen voor opvolging. Daar komt Isolde in het verhaal. De band tussen de Mark en Tristan is trouw en eer, de band met Isolde is seks. In de relatie tussen Mark, Tristan en Isolde ontstaat een driehoeksverhouding als Tristan en Isolde een relatie krijgen.

In de versie die de Kersouwe opvoert, is het verhaal vertaald naar een Western. Tristan komt bij zijn oom Mark terecht, burgemeester van Tombstone (de heerser). Morgan is de man, die het stadje bedreigt (de vijand). Als Mark met de dochter van Morgan - Isolde - trouwt, is er hoop op vrede (stabiliteit voor de toekomst). Tristan is intussen sheriff (de krijgsman) en wordt verliefd op Isolde. Hierdoor onstaat de driehoeksverhouding, die uitmondt in een ‘shoot out’ (de shoot out bij de O.K. Corall in Tombstone is het bekendste vuurgevecht in de geschiedenis). De Kersouwe presenteert een Middeleeuws verhaal gesitueerd in de negentiende eeuw met elementen uit de recente geschiedenis. We hopen dat je geniet van de voorstelling!

Pieter-Jan van Hoof

 

Foto: vlnr Anita Dortmans (productieleiding), Pieter-Jan van Hoof (productieleiding), Annet Jägers-Huizing (regisseur)